Mă numesc Monica Daniela Găitănaru, sunt trainer şi psihoterapeut de formare analitică jungiană, cu specializare în Psihoterapie prin Dans şi Mişcare, în metoda Referenţialul Arhetipurilor Personale şi în Mitogramă (metodă de explorare a mitului personal). Totodată, sunt mamă şi soţie, fiică şi nepoată. Menţionez acest lucru pentru că dincolo de toate studiile şi formările mele academice, consider că o pecete valoroasă asupra formării mele ca om a avut-o contactul meu, prin intermediul bunicilor, cu lumea străveche şi sacră a satului românesc. Am avut privilegiul să cresc în contact cu ritmurile naturii şi cu lumea magică a credinţelor populare strămoşeşti ce mi-a fost revelată cu graţie şi înţelepciune de căre bunicele şi străbunicele mele. A fost o hrană preţioasă pentru sufletul meu, aflat atunci în plină formare, un prilej de uimire şi bucurie, cutremurare în faţa misterului acestei lumi şi contemplare a frumuseţii ei inexplicabile pentru mine la acea vreme. Arta bunicelor mele de a desluşi prin semnele naturii tainele nevăzutului a lăsat o impresie adâncă asupra mea. Toate micile magii cotidiene din lumea satului au îmbogăţit acei ani ai existenţei mele. Tot ele mi-au consolidat încrederea că viaţa omului nu este despărţită de viaţa lumii în care trăieşte, că suntem întotdeauna însoţiţi de forţele pline de tâlc ale lumii nevăzute şi că, respectând natura din noi şi din jurul nostru, vom putea trăi în armonie.

Prin profesia mea actuală, ajung să intru zilnic în contact cu oameni şi poveşti diferite. Multe dintre aceste poveşti semnalează o problemă de fond colectivă şi specifică lumii în care trăim: îndepărtarea de sacru, de ritmurile naturii şi ale vieţii, rătăcirea sensului personal în puzderia de stimuli şi cerinţe ale vieţii cotidiene contemporane. Întâlnesc adesea problema lipsei de conştientizare şi integrare a feminităţii sau masculinităţii, dificultatea de asumare a condiţiei de adult, cu tot ce presupune ea, rezistenţa la schimbare şi stăruirea în blocaje mentale sau emoţionale. Toate acestea sunt, printre altele, semnale de alarmă ale riscurilor pe care le presupune îndepărtarea de aceste ritmuri fireşti ale naturii din noi şi ale riturilor de trecere ce însoţeau în trecut aceste schimbări de etape specifice vieţii oricărei fiinţe omeneşti.

De aici a apărut ideea creării  proiectului „Ritualuri de trecere”. Prin reconectarea la vechile căi de însoţire simbolică şi ritualică a omului pe parcursul trecerii sale de la o etapă la alta, dublate de instrumentele de explorare a sufletului uman specifice psihologiei analitice, ne propunem să le oferim celor aflaţi pe calea propriei deveniri o „netezire” aducătoare de sens şi conştiinţă a transformării lor.


 

Ritualurile de trecere – instrumente pentru susținerea renașterii tale

Ne propunem să îți oferim – prin  ritualuri simbolice create în mod personalizat și adaptat nevoilor tale – sprijin întru transformare, creștere, regăsire de sine și conectare la dimensiunea Sensului personal.

Te afli într-o perioadă de tranziție? Simți că nu te mai regăsești în ceea ce faci? Nu ți-ai găsit încă rolul, rostul și locul în lume? Nu-ți mai place propria viață, dar îți este teamă să faci o schimbare? Ai îndoieli legate de propria vocație și misiune personală? Ai avut o pierdere și nu mai știi cum să mergi mai departe? Simți confuzie cu privire la calea ta? Dacă răspunsul tău la minim una dintre întrebările anterioare este afirmativ, atunci ritualurile de trecere ar putea fi exact instrumentul de care ai nevoie în acest moment al vieții tale.

De multe ori ne simțim izolați, neînțeleși sau speriați atunci când trecem prin diferite etape de tranziție ale existenței noastre. Cel mai adesea, simțim astfel de tulburări emoționale din cauza confuziei datorate sentimentului că nu mai reușim să ne regăsim în vechiul mod de a fi și de a trăi, dar nu ne simțim încă pregătiți nici pentru următoarea etapă spre care suntem chemați, întrucât nu ne este suficient de clar ce presupune. Simțim cu toată ființa că avem nevoie de o transformare în viața noastră și totuși teama de schimbare pare să preia controlul asupra elanului nostru  destul de firav.

Această frică de a o “lua de la capăt” într-o nouă direcție trezește în noi anxietăți, angoase și nesfârșite “rezistențe” sau scuze de a persista încă în condiția “călduță” cu care suntem atât de familiarizați, deși avem suficiente indicii care ne transmit că nu mai există nimic motivant pentru noi aici.

Pentru a trece de la o etapă la alta, cu grație și în echilibru, în primul rând avem nevoie să înțelegem fiecare prag de trecere și apoi să îl îmbrățișăm în deplinătatea lui. Totuși, sentimental că suntem singuri și confuzi în fața acestui mare moment de tranziție nu ne ajută prea mult. Totodată, este firesc să ne simțim astfel, dat fiind că încă din zorii umanității, strămoșii noștri obișnuiau să fie însoțiți în astfel de momente de răscruce ale vieții, primind fie sprijinul întregii comunități, fie pe al unui grup de inițiați care au reușit deja să parcurgă aceste etape de transformare anterior.

În societățile arhaice se practicau diferite ritualuri de inițiere sau de trecere de la o etapă la alta a vieții – de la copilărie la adolescență; de la adolescență la maturitate; de la feciorie, la viața de cuplu; de la ucenicie, la îmbrățișarea adevăratei vocații etc.

În interacțiunile noastre prin intermediul psihoterapiei cu oameni de diferite categorii și vârste, am întâlnit adesea dificultățile resimțite de ei în lipsa unor asemenea ritualuri de însoțire și călăuzire în trecerile pe care le aveau de parcurs între diferitele etape și stadii ale vieții. De aceea, ne propunem și îți propunem restaurarea acestui instrument de vindecare, transformare și creștere pe care îl constituie ritualurile de trecere și care a însoțit umanitatea încă de la originile ei.

În momentul în care un individ din cadrul comunităților se afla pe punctul de a trece într-o nouă de etapă, era însoțit în această trecere de către un grup de inițiați, care îl asistau în ritualul ce îi permitea ulterior ascensiunea către o nouă dimensiune a existenței sale.

Treptat, ritualurile de acest fel și-au pierdut locul în sânul societății, întrucât descoperirile științifice și tehnologice care au marcat evoluția socială din ultimele secole au impus inclusiv noi criterii de percepere a timpului și a ritmurilor vieții. Astfel, peste etapele care erau cândva marcate prin evenimente cu caracter simbolic și sacru au ajuns să se suprapună altele, cu caracter mai degrabă comercial, iar cele dintâi au sfârșit prin a-și estompa considerabil semnificația primordială.

Intenția noastră este să redescoperim și să readucem la nivelul conștiinței colective resursele și uneltele prin care strămoșii noștri își aliniau propria existență la ritmurile naturale și universale ale vieții.

A trăi inconștienți și rupți de aceste ritmuri, înseamnă a ne lupta cu viața. În schimb a ne integra la fluxul de energie al universului, ne ajută să ne reîmprietenim cu propria natură și viață, să acceptăm transformările pe care le avem de făcut așa cum copacii acceptă toamna momentul desfrunzirii pentru că știu că doar astfel se pot regenera pentru o nouă înflorire și noi roade.

Cu toate acestea, transformarea nu este simplu de trăit. Orice transformare autentică presupune o moarte simbolică a ceea ce a devenit vechi, depășit și neactual în viața ta de acum. Este ca un salt în necunoscut, pentru că nu știi încă spre ce anume te va duce, dar singurul lucru care îți este clar e că nu mai poți rămâne aici fără a pierde ceva valoros din propria ta ființă.

Din cauza anxietății în fața noului și a “confortului” pe care ni-l conferă familiaritatea și obișnuința cu actualul statul, mulți ajung să rateze trecerea pragului. Tocmai de aceea, ritualurile de trecere au avut dintotdeauna rolul de a conține emoțional, de a susține spiritual și de a-l însoți simbolic pe protagonistul acestei transformări în momentul dureros și dificil de pierdere a unei vechi identități în vederea dobândirii alteia noi.

A nu te simți singur în astfel de momente este esențial, întrucât a te desprinde de ceva ce ai fost pentru mult timp pentru a îmbrățișa o nouă ipostază a ta, încă neclară și incertă, presupune mult curaj, dar și nevoia reală de sprijin.

Ne propunem să îți oferim – prin aceste ritualuri simbolice create în mod personalizat și adaptat nevoilor tale – sprijin întru transformare.

Fie că vrei să-ți integrezi feminitatea sau masculinitatea pe care nu ai avut ocazia să le integrezi la vremea lor (sau poate chiar acum e vremea lor), fie că vrei să te inițiezi în rolul de mamă sau tată, în rolul de îndrăgostită sau îndrăgostit (dacă nu te-ai conectat încă la izvorul de iubire din inima ta), în rolul de luptătoare sau războinic (dacă nu ți-ai descoperit încă puterea) sau poate ai avut recent o pierdere și ai nevoie de un ritual de doliu pentru a-ți face desprinderea mai ușoară, poate vrei să-ți schimbi profesia și nu știi încă spre ce anume să te îndrepți, în oricare dintre aceste situații de transformare sau vindecare te-ai afla, îți putem crea un ritual specific și personalizat care să te susțină și inspire în această perioadă de trecere.