Ritualuri şi tradiţii specifice Solstiţiului de Iarnă

În data de 21 Decembrie la ora 17:10, în țările nordice, începe festivitatea Solstițiului de Iarnă care va ține 24 de ore. Importantă este seara care precede această oră reprezentând în vechime momentul nașterii Copilului Divin. Solstiţiul de iarnă a fost considerat în toate culturile ca o zi de sărbătoare, de renaştere a soarelui. Aceasta zi este urmată de cea mai lungă noapte din an. De acum încolo ziua va începe să crească şi noaptea să se micşoreze.

Yule sau Yuletide (Timpul lui Yule) este o sărbătoare germanică precreștină care marchează solstițiul de iarnă (21 decembrie), prima zi a iernii, noaptea cea mai lungă a anului și nașterea Noului Soare care va lumina pământul în anul care urmează. Era ținută de germani și de triburile (popoarele) învecinate și a fost absorbită mai târziu în Crăciunul creștinilor. Una din primele referințe la această sărbătoare este denumirea lunilor de către vechii germani: Ærra Jéola (înainte de Yule) sau Jiuli / Æftera Jéola (după Yule). Cercetătorii au făcut conexiunea cu sărbătorirea zeului Odin sau al celui păgân anglo-saxon, Modranicht.

În Europa de Nord se aprindeau Focurile de Yule, iar oamenii se adunau cu toții pentru a participa la marele festival. Arborii și culturiile erau stropite în acestă noapte cu cidru, iar copiilor le erau oferite cadouri: mere și portocale glazurate așezate în coșuri roșii sau galbene înpodobite cu crengi de brad sau molid. Merele și Portocalele simbolizau Soarele, crengile de Brad și Molid reprezentau eternitatea, iar coșul reprezenta Culesul. Se decorau, casele dar și drumurile cu iederă și vâsc cu scopul de a atrage Spiritele Naturii să se alăture minunatelor festivități. O ramură de Iederă era pusă lângă ușa principală pentru a oferi o invitație continuă tot timpul anului pentru a primi bunăstarea și oportunutăți în casă. Vâscul era atârnat ca și decorațiune și reprezenta o plantă sfântă pentru druizi, astfel că aceștia se aventurau în cei mai adânci codri pentru a îl culege și împărți tuturor celor din comunitate.

În tradiţia druidică, Solstiţiul de Iarnă era asociat cu ziua în care se foloseau doar anumite plante medicinale pentru proprietăţile lor în planurile subtile. Copaci precum pinul, bradul, ienupărul sau cedrul, care fac parte din familia plantelor veşnic verzi, sunt asociaţi cu tema prosperităţii, protecţiei, continuitatea vieţii şi reînnoirea. Iedera poate fi folosită ca şi vindecător, protector și facilitator tainic pentru aducerea iubiţilor împreună.

Obiceiurile păgâne de Yule:

– Curăţenia generală în casă înainte de începerea solstiţiului de iarnă.

– Decorarea casei: brad împodobit, lumânări, decoraţiuni care să reprezinte soarele, plante veşnic verzi (vâsc, ramuri de brad), dulciuri, clopotei, Moş Crăciun… În vârful bradului se pune o stea care este simbolul speranţei. Zona unde se pun aceste lucruri este considerată un altar.

– Decorarea cu roţile soarelui. Acestea sunt nişte cercuri făcute din crengi de brad şi împodobite.

– Întâlnirea întregii familii pentru a sărbători.

– Se dau cadouri.

– Odin (Moş Craciun) aduce cadouri copiilor.

– Se alege un buştean şi i se dă foc. Dacă se aprinde imediat înseamna că va urma un an nou bun. Daca acesta se aprinde greu atunci anul ce urmeaza va fi unul greu. Se face un fel de rulada care seamana cu un bustean. La noi se fac cozonaci.

– Tăierea porcului. Nordicii obişnuiau să sacrifice mistreţi zeiţei Freya.

– Săritul peste foc este o practică rituală puternic recomandată în această noapte pentru a evoca ideea de purificare și regenerare a vieții împreună cu soarele ce renaște după cea mai lungă noapte a anului. Pentru a înteți celebrarea acestei victorii a luminii asupra întunericului, putem chiar dansa în jurul focului sau măcar a unei lumânări aprinse.

Pentru perioada modernă putem adapta străvechiul ritual de Yule (sărbătoarea solstițiului de iarnă din 21 Decembrie) după cum urmează:

Se iau trei lumânări galbene, oranj sau roșii și o ramură de Stejar sau Pin. Ramura trebuie ornată cu panglici de trei culori: Roșu, Verde și Alb (viața pământeană), Verde, Auriu și Negru (pentru Soare) sau Alb, Roșu și Negru (pentru Mama Pământ). Se continuă decorarea ramurii cu funde de culoare Verde, Roșu și Auriu, mici trandafiri din material, cuișoare și făină. După ce am realizat acest lucru vom poziționa ramura împodobită între cele trei lumânări și o ardem complet. Această ardere va oferi casei noastre o mare energie pentru noul an calendaristic astfel încât să avem căldură tot timpul, iar energia bunăstării să poată intra și circula cu mare ușurință.

Multe din tradițiile care se realizează cu ocazia sărbătorii de Yule se pot realiza și de Crăciun.

Semnificaţiile culorii roşu – culoarea specifică Solstiţiului de Iarnă

Când vorbim despre Energia Sărbătorii Solstițiului, ne putem referi la culoarea roșie ca frecvență energetică. Este culoarea frunzelor de Poinsettias care se înroșesc deoarece perioada de întuneric este mai mare decât cea de lumină. Merișoarele, costumul lui Moș Crăciun, decorațiunile roșii ne aduc tot mai mult în contact în această perioadă a anului cu energia acestei culori. Roșul este deseori asociat cu dragostea și pasiunea, iar pentru anumite culturi, chiar cu prosperitatea. În China este asociată cu norocul (dacă pui un obiect roșu în dreptul ușii de intrare, mai ales dacă este spre sud atragem norocul mult mai ușor). În câteva din țările asiatice culoarea roșie este asociată cu căsătoria opus față de culoarea albă specifice țărilor vestice.

Pentru Creștini culoarea roșie reprezintă Sângele Mântuitorului. Se spune că după moartea lui Iisus Hristos, Maria Magdalena s-a dus să vestească dregătorului roman faptul că Acesta a înviat, iar el a zis: ”A înviat așa cum și aceste ouă sunt roșii” și în acel moment acestea și-au schimbat culoarea.

În cultura indiană roșu este asociat cu Chakra bazală sau rădăcină localizată la baza coloanei vertebrale, aceasta ne oferă o mare forță de a ne conecta la energia pământului și de a ne energiza cu aceasta.

Pentru a incorpora energia culorii roșii în cadrul Solstițiului de Iarnă putem împodobi casa noastră cu numeroase panglici roșii, putem agăța ramuri cu fructe roșii sau putem așeza în camere frumoasele plante poinsettias pentru a chema prosperitatea în casa noastră. Dacă deja vrem să împodobim bradul este important să avem funde roșii care ne vor ajuta la ornat minunatul pom de Crăciun. Luminițele pot fi roșii pentru a aduce căldură în viața noastră mai ales în această perioadă friguroasă.

Simbolurile pentru Yule: renașterea Soarelui, Noaptea cea mai lungă, Solstițiul de Iarna, Introspecția, Planificarea Viitorului.

Plante specifice: Mure, Bradul, Molidul, Tămâia, Iederă, Laur, Vâsc, Stejar, Pin, Salvie, Cedru galben.

Bețe aromate speifice: pin, cedru, mure, scorțișoară.

Culori specifice: roșu, verde, auriu, alb, argintiu, galben, portocaliu.

Pietre semi-prețioase specifice: Rubin, Piatra sângelui, granate, smarande, diamante.

Ritualuri specifice: pace interioară, armonie, dragoste și energizare.

Zeități: Grighid, Isis, Demetra, Gaia, Diana, Marea Mama, Apolo, Ra, Odin, Lugh, Regele Stejar, Cel încornorat, Marele om, Copilul Divin, Mabon.

Petreceți, așadar, cu bucurie Solstiţiul de Iarnă și nu uitați să celebrați lumina soarelui ce renaște mai viguros decât oricând, învingând întunericul celei mai lungi nopți din an!

Comentează