Impactul dispariției ritualurilor asupra trăirii feminității

Impactul dispariției ritualurilor asupra trăirii feminității

Noi toate ne mistuim de dorul sălbaticului. Și nu avem prea multe antidoturi aprobate cultural pentru acest alean. Am fost învățate să ne rușinăm din pricina lui. Ne-am lăsat părul să crească și, sub el, ne ascundem trăirile. Dar umbra Femeii Sălbatice încă ne pândește din spate, în zilele noastre, în nopțile noastre. Oriunde ne-am afla, umbra ce se furișează în urma noastră va avea întotdeauna patru labe.

Dr. Clarissa Pinkola Estes, Cheyenne, Wyoming

Natura sălbatică, cât și natura instinctuală a omului sunt, în ultima vreme, amenințate și oprimate, până la distrugerea lor.

Odată cu devastarea faunei și florei din ținuturile sălbatice ale sufletului fiecăruia dintre noi, au fost distruse și ritmurile naturale, transformate cu forța în ritmuri contrare naturii.

Nu întâmplător, au fost uitate ritualurile ce, altădată, susțineau sufletele să își găsească echilibrul și bucuria, să accepte în mod firesc noile etape ce formau viață.

De exemplu, am uitat cum funcționează natura feminină profundă, femeia modernă fiind un conglomerat de emoții, senzații, activități pe care nici măcar nu le înțelege întru-totul. Înțelepciunea ei fundamentală a fost ștearsă din memoria colectivă, spiritul ludic, percepția fină, capacitatea extraordinară de dăruire s-au năruit sub dorința de a fi pe placul tuturor, dorință care nici măcar nu este a ei, ci i-a fost impusă.

Fără o îndrumare și o inițiativă adecvată, femeile fac alegeri regretabile și trăiesc în conflict cu ele însele, simțind rușine, teamă, neîncredere.

Încetarea de a mai fi parte din mijlocul unor ritualuri de conectare cu ritmurile naturii și cu intuiția ei a dus la disfuncții pe toate nivelurile, inclusiv:

  • Proleme ce țin de propria imagine, de stimă de sine, raportare eronată la propriul trup și, implicit, tulburări de alimentație.
  • Lipsă de încredere care duce la disociere, auto-negare și distrugere.
  • Dependența de diferite substanțe sau relații dăunătoare.
  • Lipsa identității feminine.
  • Depresie post-natală.
  • Apariția problemelor de sănătate.
  • Anxietate și depresie legate de pierderea anumitor sub-identități profesionale (odată cu schimbare / pierderea locului de muncă sau pensionarea), maternale (atunci când copii pleacă pe drumul lor, părăsind cuibul parental), relaționale (odată cu ieșirea din anumite relații de cuplu sau prietenie), feminine (odată cu instalarea simptomelor menopauzei) etc.
  • Crizele vârstelor și teama de îmbătrânire…

Comentează