Ritualuri cotidiene de trecere pentru părinți: 4 experiențe esențiale în pregătirea copiilor pentru viață

Autorul Walker Moore s-a focusat, în studiile sale, pe una dintre cele mai dinamice etape din viața unui om: trecerea de la adolescența ciudată la stadiul de adult, prin care copiii noștri trec. “Adolescența” este un termen care a apărut în anii 1940, fără să existe până atunci. Autorul povestește cum trecerea de la o industrie agrară a societății la una tehnologizată a avut mari implicații în dezvoltarea copiilor de la acea vreme.

El scrie: ”Imediat după al doilea război mondial, cultura noastră s-a mutat de la fermă în suburbii și a luat cu ea o mare parte din responsabilitățile copiilor. Aceștia din urmă, mutați în suburbii,  profitau de confortul oferit de viața modernă. Mulți părinți erau mulțumiți că acum copiii  lor nu mai erau nevoiți să muncească așa cum o făceau ei și, undeva în adâncul sufletului lor, credeau că acest lucru o să îi ajute în a deveni adulți mai buni. Ce nu știau părinții… că ei au fost ajutați de această muncă pe care copiii lor nu o mai făceau acum. Acel copil de 15 ani care era considerat bărbat și care știa să aibă grijă de o fermă și avea aptitudini de adult – acum este prins în liceu și este denumit în continuare copil.”

Autorul Moore descrie 4 experiențe pe care orice copil ar trebui să le trăiască, în ordine, ca să facă trecerea către adult:

  1. Un ritual de trecere – obiceiul evreiesc Barmitzvah

Moore descrie acest obicei ca o descreștere a vârstei la care copilul devine adult și faptul că maturitatea fizică scade din punctul de vedere al vârstei.

Cum se va face un ritual de trecere de la anul 13 la anul 15, pentru un  copil?

Unele familii și-au dezvoltat propriile ritualuri de trecere, sub forma unor proiecte realizate în numele comunității. Moore vorbește despre acele familii care și-au trimis copiii de 13 ani în “misiuni” în alte țări, aceștia întorcându-se la 15 ani, drept adulți.

  1. Task-uri importante

” Părinți, vă întreb ceva: Ce face copilul vostru pentru a aduce valoare familiei? Dacă nu ar fi aici și acum, să facă acest lucru, familia ar suferi? Dacă vă chinuiți să găsiți un răspuns înseamnă că copilul vostru are un mare minus la capitolul “task-uri importante”.”

Copiii erau foarte importanți în societățile care se bazau pe agricultură pentru a trăi. Dacă nu se duceau ei să adune lemne pentru foc, familia nu avea cu ce să gătească. În viața modernă, copiii sunt văzuți precum niște “investiții de lux”.

Cum nu toți trăim la fermă, este recomandat să ne întrebăm ce este cu adevărat important în casa noastră și în familia noastră? Ce ar putea să fie atât de important încât să nu poți trăi fără? Moore povestește cum și-a învățat copilul de 9 ani să plătească factura la curent cu carnetul de cecuri și cum și-a educat copilul să plăteasca facturile făcându-l să înțeleagă consecințele neplății facturilor!

Pentru noi, gătitul este un lucru important atât pentru băieți, cât și pentru fete. Don si Jeanne Elium insistau, în cartea lor ”Raising a Son” pentru ca băieții să gătească.

Mai sunt: grija pământului, grija față de un animal de companie, de exemplu. Aceste task-uri pot permite copilului să te imite și să învețe ce trebuie să facă atunci când are grijă de ceva sau de cineva.

Spălatul de haine este o arie nouă. Walker Moore spune că un copil de 8 ani ar trebui să fie capabil să sorteze, să spele, să împăturească și să aranjeze hainele spălate. Cu siguranță ar trebui să fii alături de copil atât timp cât e nevoie pentru a transforma task-ul în obișnuință. Și mai este un aspect  – dacă nu își spală hainele, nu are cu ce să se îmbrace și, implicit, cu ce să iasă afară!

  1. Consecințe legale – aici autorul vorbește despre faptul că unii părinți se grăbesc să își salveze copiii de la consecințele deciziilor pe care aceștia le iau pe cont propriu.

Sunt mulți părinți care cred că încrederea se clădește în primii ani și, apoi, îți poți lăsa copilul singur. Această teorie este adevărată până la un punct, deși un copil are nevoie de îndrumare și protecție și la 7, 8 sau 9 ani sau poate chiar și mai târziu…, în mod permanent.

Trebuie doar să vă gândiți ce face copilul vostru în plus la 10 ani față de ce făcea la 7?! Îl lăsați să doarmă la prieteni acasă, asumându-și singur deciziile pe care le ia acolo?! Doar atât de simplu.

  1. Depozite cu iubire – Walker Moore are un stil aparte când vine vorba de a îi arăta unui copil dragostea ta. În Waldorf, nu se folosesc foarte multe cuvinte care să exprime dragostea, ne bazăm pe gesturi, priviri, căldură, îmbrățișări, un ton cald.

Mai mult, în fiecare moment în care copilul crește, avem posibilitatea să observăm ce îl face să tresară, chiar dacă nouă ni se pare că știm deja ce îi place sau ce o să facă mai departe.

Limbajul pe care îl folosim este foarte important. Totul trebuie sa fie spus în mod pozitiv. Daca vorbim răutăcios de față cu copilul, acesta o să își creeze o imagine negativă despre el însuși. Tot timpul este benefic să construim o imagine pozitivă în jurul copilului, noi și cei care interacționează cu acesta. In principal, la copiii cu vârsta între 7 și 14 ani!

Copilul tău este o ființă minunată care s-a alăturat familiei tale și care are nevoie de sprijin și de suport din partea ta! Ca într-un ritual cotidian…

Comentează