Ritualuri de trecere de la psihologia băiatului la psihologia bărbatului

Într-un articol anterior, am scris despre importanţa ritualurilor de trecere asupra destinului unui bărbat, în călătoria sa iniţiatică, şi cum eliminarea lor din societatea modernă are consecinţe negative asupra psihicului masculin.

Continuăm seria de materiale despre transcenderea de la băiat la bărbat cu câteva propuneri de ritualuri pe care băiatul modern şi le poate asuma, cu încredere şi cu rezultate extrem de benefice.

Când este momentul unui ritual de trecere în viaţa unui bărbat?

Ritualurile de trecere pot fi autosusţinute în cadrul unor comunităţi, adaptându-le la portretul societăţii actuale sau pot fi iniţiate în interiorul familiei, cu suportul celor mai în vârstă şi mai înţelepţi, atunci când sunt deschizi către cunoaştere.

Iar, înainte să decideţi care este forma cea mai profundă a ritualului, este potrivit să vă gândiţi care sunt vârsta şi momentul cele mai potrivite pentru trecerea de la statutul de băiat la statutul de bărbat.

Cel mai bun moment în societatea noastră pare să fie cel când băiatul împlineşte 18 ani, finalizează cursurile liceale şi se află în pragul unui nou început. Cumva, faptul că societatea îl consideră şi din punctul de vedere legal adult, îl poate ajuta pe băiat să treacă spre noua lui identitate.

Un ritual de trecere este menit să îl ajute pe băiat să navigheze conştient şi cu resursele necesare spre drumul pe care se îndreaptă, spre noul lui capitol din viaţă.

În mod ideal, este recomandat ca un tată să îşi pregătească fiul pentru ritualul de trecere cu mult înainte ca el să se întâmple. Însă, în lumea în care trăim, taţii se simt uneori stânjeniţi să aibă o astfel de comunicare cu băieţii lor, iar dacă nici ei nu au avut beneficiul unei astfel de relaţii parentale, le este cu atât mai dificil. În acelaşi timp, oricând, poţi reface relaţionarea cu fiul tău şi oricând poţi fi alături de el în trecerile sale.

Este esenţial ca fiul să afle cât de important este momentul trecerii lui, ce mult bine îi va face să îl privească cu solemnitate şi cu credinţă.

Aşteptarea ritualui îi va oferi o şi mai mare încărcătură. Uneori, este bine ca în fiecare weekend taţii şi fiii să îşi amintească câte zile au mai rămas până la ritualul de trecere şi să discute despre el.

Creează un ritual de trecere în familie

O familie este o comunitate de dimensiuni ceva mai mici, dar este o comunitate în sine. Părinţii pot crea ceremonii unice prin intermediul cărora fiii trec la statutul de bărbaţi, iar opţiunile ţin doar de creativitatea fiecărei familii.

De exemplu, îi puteţi realiza o listă cu mai multe responsabilităţi de bărbat pe care este nevoie să le îndeplinească, iar la sfârşitul săvârşirii tuturor responsabilităţilor, daţi o petrecere prin care să sărbătoriţi succesul. Comemoraţi evenimentul cu o medalie pe care i-o oferiţi băiatului, acum bărbat.

Sau organizaţi o excursie de familie sau o excursie tată-fiu, unde băiatul are repsonsabilitatea de a face focul, de a aranja corturile, de a naviga, de a găti etc.

Pe drum, îi va face bine dacă tatăl îi va împărtăşi din experienţa personală acumulată de-a lungul anilor.

Pentru a trece peste prima etapă – separarea, vă recomandăm să îl trimiteţi pe băiat, singur într-o călătorie, chiar şi dacă pretextul este job-ul.

Un bun ritual de trecere poate fi şi studiul într-o altă ţară sau a deveni membru din grupuri precum Cercetaşii României, unde există programe ce sporesc abilităţile, responsabilităţile şi sentimentele băieţilor.

Indiferent ce cale alegeţi, important este să îi oferiţi evenimentului importanţa pe care o merită, adică una foarte mare.

Fiţi sinceri şi, la sfârşitul procesului, trataţi-vă fiul cu mai mult respect şi cu mai multe responsabilităţi pentru el.

Creează-ţi propriul ritual de trecere

Mulţi dintre băieţi, multe dintre familiii ratează ocazia de a lua parte la un astfel de ritual şi se simt mereu cumva prinşi între a fi băiat şi a fi bărbat, între copilărie şi maturitate.

Se pot recâştiga lucrurile oricând, de aceea vă recomandăm să vă creaţi un ritual personalizat pentru voi înşivă. Deşi, etapa – reintegrarea nu va mai fi la fel de însemnată în acest caz, veţi reveni în societate, ştiind în interiorul vostru, că sunteţi un om schimbat.

Faceţi-vă o listă cu obiective, mergeţi într-o călătorie în pustiu, mergeţi într-o excursie cu o misiune specifică, mergeţi în armată, faceţi parte dintr-o fraternitate ecologică, sportivă, iubitori de munte.

Nu contează efectiv ce faceţi, atât timp cât vă asumaţi această experinţă ca un ritual de trecere, veţi oferi tot ce aveţi mai bun şi veţi permite tuturor întâmplărilor să vă ajute să deveniţi bărbaţi.

Comentează