Ritualuri de trecere între ani. Ritual de trecere către 2018

La fiecare trecere dintre ani, trăim un moment magic, pe puntea dintre vechi şi nou, dintre ceea ce am învăţat şi ceea ce vrem să devenim. Este momentul când lăsăm în spate fiecare anotimp cu lecţiile, suferinţele şi bucuriile lui pentru a păşi către un nou ciclu natural şi spiritual.

Anul Nou este o stare a curăţirii, reînoirii, reevaluării modelelor de urmat, tiparelor de depăşit. Fiecare tradiţie, din toate timpurile, începea anul nou printr-un ritual de încheiere al anului vechi.
De la curăţarea casei, a dulapului cu haine (în Italia oamenii obişnuiesc să îşi doneze majoritatea hainelor vechi, de exemplu) până la eliberarea de sentimentele şi gândurile care ne-au marcat, toate micile gesturi pot avea o însemnătate profundă – dacă le-o oferim.

Însă, înainte de toate, este bine să realizăm un “inventar” al anului 2017. Putem scrie pe o foaie tot ceea ce nu mai vrem să ducem cu noi în anul nou: emoţii, gânduri, credinţe, fapte… şi să ardem foaia când ceasul sună trecerea spre 2018.

În Noaptea dintre ani, exact la ora 00.00, putem aprinde un foc peste care sărim de trei ori, eliberându-ne de tot ce a fost în 2017. Sau, dacă nu avem posibilitatea aprinderii unui foc de tabără, putem sări peste o lumânare, în casă.

Apoi, alături de prieteni, este bine să dansăm bucuria noului început.

Însă, pregătirea acestui ritual poate fi începută cu câteva zile înainte de noaptea dintre ani, cu băi de relaxare în care să punem flori, plante aromate, săruri.

Este o perioadă în care visele pot fi profunde şi ne pot transmite mesaje, de aceea după baia de relaxare, recomandăm linişte, interiorizare şi somn liniştit.

Iar în fiecare zi, 20-30 de minute medităm, astfel:

Cu muzică de relaxare pe fundal, ne aşezăm într-o poziţie relaxantă şi ne imaginăm fiecare anotimp cu experienţele lui: unde eram pe vremea aceasta în 2017, ce făceam, pe cine iubeam, pe cine aveam alături, ce ne făcea să suferim şi ce ne bucura sufletul, ce acte creative realizam, dacă am avut certuri sau realizări.

Apoi, păşim cu gândul spre începutul primăverii când natura se reînoia şi totul se trezea la viaţă – ne adresăm aceleaşi întrebări: ce făceam în luna martie a anului 2017, dar în luna aprilie? De ce am plâns, care au fost motivele de bucurie? Ce am început nou, ce am schimbat odată cu florile, iarba, pomii?

Continuăm meditaţia, gândidu-ne la soarele care se întorcea puternic la noi în lunile iunie, iulie, august şi la locurile în care eram în acea perioadă. Ce peisaje am vizitat, care dintre ele ne-au inspirat, ce muzică am ascultat, ce am scris sau am pictat… marea, munţii, serile senine.

Aşa, ritualul nostru vorbeşte cu subconştientul nostru.

La fiecare anotimp, mulţumim Universului pentru tot ce ne-a oferit, suntem recunoscători atât pentru bine, cât şi pentru lecţiile pe care le-am învăţat prin suferinţă. Mulţumim celor care ne-au fost alături, dar şi celor care ne-au făcut rău şi îi iertăm pe toţi.

Ne mulţumim nouă. Ne iertăm pe noi.

Mulţumim corpului nostru care ne-a purtat încă un an prin lume: vizualizăm capul, creierul, faţa, gâtul, umerii, cum sângele curge prin vene… şi coborâm până la picioarele care ne-au ţinut pe Pământul stabil şi darnic.

Ne cerem iertare dacă i-am făcut rău într-un fel, îi suntem recunoscători. Suntem bucuroşi pentru că l-am primit şi îl purtăm cu mândrie. Mulţumim gazdei spiritului nostru.

Ne amintim de toţi strămoşii noştri, îi iertăm şi le mulţumim pentru tot ce au făcut pentru noi. Le suntem recunoscători că azi suntem aici şi că, din mijlocul Universului, încă ne ajută.

Apoi, dintr-un cerc de lumină ce ne învăluie, un cerc ca cel al Mamei Lună sau Tatăl Soare, ne luăm la revedere de la anul 2017 şi ne imaginăm anul 2018 – cu intenţiile clare pe care ni le asumăm. Noi suntem magia şi în noi stă puterea tuturor lucrurilor care se vor întâmpla.
Inspirăm abundenţă, iubire, pace, linişte, creativitate… Expirăm tot ce a fost negativ în 2017.

La finalul meditaţiei, mulţumim pentru tot ce vom primi în anul 2018.

Primele 12 zile ale anului sunt foarte puternice deoarece, la nivel spiritual, ele simbolizează cele 12 luni ale anului. În tot acest timp, este bine să repetăm meditaţia de mai sus sau o mantră, să binecuvântăm abundenţa, iubirea, sănătatea din viaţa noastră.

Comentează